Dagelijks 6 patiënten per ziekenhuis heropgenomen


Geschreven door: Els Keesman | Datum: 05/05/17 | Categoriën: Homepage, NieuwsIn het gemiddelde Nederlandse ziekenhuis zijn er jaarlijks 2.300 ongeplande heropnames. Dat zijn dagelijks meer dan 6 patiënten. De patiënt moet dan binnen een maand na ontslag onverwacht weer terug naar het ziekenhuis. In 1 op de 14 van deze gevallen gaat het duidelijk om een complicatie, die mogelijk voorkomen had kunnen worden. Naast een forse en bovenal onnodige kostenpost voor de gezondheidszorg brengt dit een onplezierige en stressvolle ervaring voor de patiënt met zich mee.

Elke patiënt wordt van opname tot ontslag gemonitord in zijn of haar eigen dossier. Deze patiëntgegevens worden allemaal ook nog eens gecodeerd en gestructureerd opgeslagen. Vaak zijn medisch specialisten echter niet op de hoogte van het feit dat een patiënt – wellicht op een andere afdeling – weer wordt heropgenomen.

Door de beschikbare data beter te benutten, krijgen ziekenhuizen een goed inzicht in hun heropnames en op welke punten ruimte is voor verbetering.

Meer informatie over heropnamecijfers